Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   La Condriţa, copiii cu părinţi…

La Condriţa, copiii cu părinţi plecaţi desenează şi cresc OAMENI MARI

În satul Condriţa, la Centrul Comunitar de educaţie timpurie din incinta gimnaziului, a avut loc proiecţia a şase filme cu desene animate, realizate de copii cu părinţi plecaţi peste hotare. Acţiunea s-a desfăşurat cu genericul „Desenăm şi creştem OAMENI MARI!”.

În cadrul acţiunii, cei 13 copii de 5-7 ani au mai participat la un atelier de desen „Familia mea” iar părinţii, buneii şi alţi îngrijitori, profesorii, primarul Vasile Zăgăreanu au participat la o discuţie cu ministrul Educaţiei, Leonid Bujor.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educaţiei, Proiectul „Educaţie pentru Toţi”, în parteneriat cu Centrul Multimedia „ARTIStudio”.

De 40 de ani, satul Condriţa nu are o grădiniţă. Centrul Comunitar de educaţie timpurie din s. Condriţa a fost deschis în septembrie 2009. „Pînă atunci, la Condriţa, de 40 ani nu a exista grădiniţă”, spune Anatol Maxim, directorul gimnaziului, în incinta căruia se află centrul. Spaţiul Centrului a fost renovat de APL şi dotat de Ministerul Educaţiei în cadrul Proiectului „Educaţie pentru Toţi”. În prezent, 13 copii de 5-7 ani frecventează acest centru. „Copiii sunt atît de bucuroşi şi dornici să meargă la centru, că vor să vină aici şi sîmbăta, şi duminica, în zilele de odihnă”, spune Alexandra Daşchevici, educatoarea, care are lucraţi 25 de ani ca învăţătoare de clasele primare. 2 din 3 copii de la Centru şi mai mult de jumătate de copiii din gimnaziul din Condriţa au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă peste hotare.

  • Potrivit unor estimări, în anul 2009, 135 mii de copii din Moldova aveau cel puţin un părinte plecat peste hotare.
  • În 2006, în Moldova, se vorbea despre aproximativ 94 de mii de copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi de-acasă.
  • În satul Condriţa, doi copii din trei, care frecventează Centrul comunitar de dezvoltare timpurie, au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate.

Proiectul „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă” a fost lansat de Ministerul Educaţiei şi Tineretului în anul 2006. Este realizat din sursele unui sursele unui grant oferit Republicii Moldova de Fondul Catalitic. Grantul este administrat de Banca Mondială, iar activităţile proiectului sunt implementate, cu asistenţa UNICEF, de către Ministerul Educaţiei.

Filmele cu desene animate create de copii la Centrul „ARTIStudio” şi proiectate la Condriţa au fost realizate de 40 de copii şi tineri de 5-29 ani, printre care copii cu părinţi migranţi şi copii cu nevoi speciale, în cadrul proiectului „Familia Mea”, realizat de Asociaţia „ARTIStudio”.

Filmele au participat la câteva festivaluri internaţionale şi două dintre ele au câştigat mai multe premii, printre care:

  • Filmul „Visul de hârtie” („Paper Dream”) a fost premiat la categoria „Cel mai bun debut” în cadrul festivalului de creaţie multimedia din aprilie 2010, care avut loc în oraşul Vologda.
  • Filmul „Visul de hârtie” a luat diploma cu menţiunea „Cea mai bună regie” la Conferinţa Internaţională „Desenul Animat ca fenomen al culturii”, care a avut loc, în octombrie 2009, la Moscova.
  • Iar filmul „Tăpuşele” a fost premiat pentru „Cea mai bună imagine” la acelaşi eveniment din „ARTIStudio” a fost creată în anul 2002 şi promovează filmul cu desene animate, realizat de copii şi tineri. Larisa Glinca, pictor animator, este director al Asociaţiei „ARTIStudio”.